Hartverwarmende Kerstkoffies

Het is al langer een trend om je kopje koffie om te toveren tot een heerlijk dessert. Tijdens de aankomende feestdagen kun je zowel koffieliefhebber als koffiehater verassen met een van onderstaande kerstkoffies. Succes gegarandeerd.

Kerstkoffie met Baileys

Zoete, bijzondere koffie die je handen, je lijf en je ziel verwarmt, dat is deze kerstkoffie met Baileys en chocolade. 

Wat heb je nodig voor 4 personen:

  • 300 ml volle melk
  • 2 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 125 gram pure chocolade
  • 200 ml slagroom (met suiker)
  • 8 kopjes espresso (bijvoorbeeld onze Single Origin Tarrazu – Costa Rica)
  • 150 ml Baileys
  • Geraspte chocolade, chocoladevlokken of cacao voor de garnering

Hoe maak je deze kerstkoffie?

Verwarm de melk in een steelpannetje maar laat hem net niet koken. Voeg de kruidnagels en het kaneelstokje toe en laat deze ca. 10 minuten trekken. Schenk de melk door een zeef en roer er de in stukjes gebroken chocolade doorheen totdat deze gesmolten is.
Klop de slagroom stijf met suiker naar smaak. Zet de glazen klaar. Maak de espresso en giet in elk glas twee kopjes espresso en 30 ml baileys. Verdeel vervolgens de chocolademelk over de glazen en schep de slagroom er bovenop. Garneer de glazen met geraspte chocolade, chocoladevlokken of cacaopoeder.

Kerstkoffie met Amaretto en chocolade

Jammie! Deze kerstkoffie zit boordevol heerlijke ingredienten. Amaretto, Bailey’s en Kahlua en niet te vergeten; chocoladesiroop. Echt goddelijk!

Wat heb je nodig voor 4 personen:

  • Verse koffie (bijvoorbeeld onze Single Origin Risaralda – Colombia)
  • 4 eetlepels chocoladesiroop
  • 4 eetlepels Kahlua
  • 4 eetlepels Baileys
  • 4 eetlepels Amaretto
  • verse geklopte slagroom met suiker
  • geschaafde chocolade (wit of bruin)

Hoe maak je deze kerstkoffie?

Begin met de koffie en schenk deze heet in (transparante, als je de laagjes wil zien) glaasjes, tot ongeveer 2/3 vol. Schenk vervolgens de chocoladesiroop via een eetlepel in de koffies, een eetlepel per glaasje. Omdat de chocoladesiroop zwaarder is dan de koffie, zakt ie naar de bodem. Vervolgens voeg je de Kahlua, Bailey’s Irish Cream en Amaretto toe (ook weer een eetlepel per kopje). Tot slot vul je de glazen tot de rand met de slagroom. Sprenkel de geschaafde chocolade overheen en serveer meteen.

Kerstkoffie met Meringue Chocolade Topping

Koffie en Meringue zijn een heerlijke combinatie en het ziet er ook nog eens fantastisch uit. 

 

Wat heb je nodig voor 10 koffie meringues:

  • Verse koffie (bijvoorbeeld onze Single Origin Mandheling – Sumatra)
  • 100 gr eiwit
  • 150 gr suiker
  • Drupje citroensap
  • snuf zout
  • 3 el oploskoffie
  • 30 gr pure chocola

Hoe maak je deze kerstkoffie?

Verwarm de oven voor op 100 graden Celsius (hete lucht). Maak je mixer en mengkom vetvrij met een scheutje citroensap (doe je dit niet dan worden de eiwitten niet stijf). Doe je dit niet, dan worden je eiwitten niet stijf. Smelt de chocolade in de magnetron of au bain marie en laat het iets afkoelen. Klop de eiwitten samen met een drupje citroensap en een snuf zout op tot zachte pieken. Voeg nu beetje bij beetje de suiker toe en mix net zolang tot alle suiker opgelost is en het schuim stijf is. Voeg de oploskoffie toe en spatel dit door het schuim. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel met 2 eetlepels 10 hoopjes schuim over de bakplaat, je kunt eventueel een rondje tekenen om de glazen of mokken die je wil gebruiken. Doe een flinke druppel gesmolten chocola op de meringues. Maak met een satéprikker swirls in de meringues. Bak de koffie meringues in ongeveer 120 minuten af in een voorverwarmde oven. Zet de oven op een kier en laat de meringues rustig in de oven afkoelen. Laat ze er gerust nog een uurtje in staan (lekker makkelijk om vooraf te maken). Serveer de koffie in de glazen en leg de meringues erbovenop.