5 belangrijke tips voor het schoonhouden en onderhoud van je koffiemachine tijdens COVID-19

In deze bizarre tijd zitten of werken velen van jullie waarschijnlijk thuis. De kantoren zijn (half) leeg. De horeca is dicht. Klanten blijven weg. 

Het voelt raar om over het onderhoud van je koffiemachine te beginnen in deze situatie. Wij doen dat toch, omdat je apparaat specifieke aandacht nodig heeft nu er weinig of geen koffie mee wordt gezet. En, ook belangrijk, als je het apparaat nog wel gebruikt, hoe hou je het dan virus-proof? 

5 belangrijke tips voor het schoon- en onderhouden van je koffiezetapparaat

Nu jullie koffiemachines en espressoapparaten weinig of niet gebruikt worden, zijn er een aantal dingen belangrijk. Wij hebben Mickel, onze collega van de Technische Dienst, gevraagd om eenvoudige tips die je zelf kan uitvoeren. Komen ze.

De 5 tips van Mickel:

 1. Allereerst virus-proof koffie drinken op het werk. Desinfecteer het display / touchscreen frequent, bij voorkeur na ieder gebruik. Zet desinfectiemiddel bij de automaat zodat je voor én na gebruik je handen kunt reinigen en gebruik desinfectiespray voor de automaat zodat deze weer hygienisch schoon is voor je collega's. Wij raden ook aan tijdelijk wegwerpbekers in plaats van eigen bekers te gebruiken. Op deze manier kan iedereen veilig genieten van een kopje koffie.

 2. Als je het koffieapparaat uitschakelt, maak het apparaat dan eerst volledig schoon.
  Gebruik goed warm of heet water.
  Het schoonmaken van je koffiezetapparaat voorkomt ongedierte, salmonella, schimmel en storingen. Haal alle ingrediënten uit het apparaat voordat je gaat schoonmaken.

  Wij krijgen vaak de vraag of je het koffiezetapparaat kan schoonmaken met soda of azijn. Niet doen. Soda en azijn zorgen voor een ongewenste bijsmaak en kunnen uitbijten op kunststof. 

 3. Spoel het koffieapparaat minimaal 1x per week volledig door. Ook als je apparaat uitstaat.
  Zet een kan onder de uitgifte om het spoelwater op te vangen. Spoel de machine 2x door. Gooi het spoelwater weg en maak de kan schoon.
  LET OP; je hebt géén nieuwe koffie nodig om te spoelen. Je hoeft niet bij te vullen.

 4. Zorg dat het waterreservoir leeg is.
  Vul het enkel voor de spoeling en zet daarna weer leeg en schoon weg.
  Dit geldt enkel voor automaten met een handvulling.

 5. Check de houdbaarheidsdatum van je producten voordat je de machine weer gaat gebruiken.

Meer info of contact

Wil je weten hoe wij met storingen en onderhoud omgaan, kijk dan hier. Natuurlijk kun je ook direct contact met ons op nemen. We helpen je graag.

Hopelijk zit je weer snel aan de koffie met je collega’s. Sterkte allemaal en zorg goed voor jezelf en elkaar.