5 keurmerken voor een duurzaam bakje koffie

Waar kan je op letten als je een eerlijk en duurzaam bakje koffie wilt zetten?

5 keurmerken voor koffie met oog voor mens en milieu“Een beter milieu, begint bij jezelf.” Deze zin komt al uit 1991 (!) en was onderdeel van een postbus 51 campagne van de overheid. Sinds die tijd hebben bedrijven en consumenten veel gedaan om zelf beter te handelen. Ook van Zelst. Maar, het blijft heel hard nodig dat we stapje voor stapje onze eigen keuzes bekijken en aanpassen.

Met behulp van keurmerken kun je bewuster kiezen voor duurzaamheid en draag je bij aan een beter milieu. Een kleine keuze die invloed heeft op grote projecten.

Hieronder bespreken we 5 keurmerken die staan voor duurzaamheid, mens en milieu. Keurmerken waar je op kan letten als je zaken doet met een bedrijf of als consument in de supermarkt bijvoorbeeld. Keurmerken die wij, voor onze bedrijfsvoering en producten, ook hoog in het vaandel hebben staan.

1. Het CNG 100% klimaatneutraal keurmerk

De Climate Neutral Group helpt bedrijven, als ook individuele producten, om 100% klimaatneutraal te worden. Klimaatneutraal ondernemen betekent dat een bedrijf niet langer een negatieve impact maakt op het klimaat.
Van Zelst is al 6 jaar op een rij 100% klimaatneutraal. Wij doen dat door onze eigen CO2-uitstoot te verminderen (denk daarbij aan zonnepanelen en hergebruik verpakkingen) en door klimaatcompensatie (door gebrek aan middelen en techniek stoten sommige landen nog erg veel CO2 uit, door investeringen daar kan die uitstoot drastisch naar beneden).
Maar ook producten van ons, zoals deze espressobonen, hebben een CNG keurmerk.
Je kunt met behulp van dit keurmerk dus kiezen voor een 100% klimaatneutraal kopje koffie!

Wil je hier wat meer over weten? Lees dan eens dit artikel over klimaatneutraliteit.

 

2. Het UTZ keurmerk; better farming, better future

UTZ certified is een keurmerk voor koffie en andere producten die afkomstig zijn van boeren die oog hebben voor mens en milieu. Zij gebruiken bijvoorbeeld minder of geen bestrijdingsmiddelen en garanderen goede werkomstandigheden voor hun arbeiders. Alle boeren kunnen meedoen met dit internationaal geaccepteerde keurmerk. UTZ is een topkeurmerk vanwege hun hoge score op transparantie, controle en duurzaamheid. Interesse in UTZ certified koffie? Hier vind je ons assortiment.

3. De Rainforest Alliance

Dit is een keurmerk voor onder andere koffie. Rainforest Alliance zet zich in voor natuurbehoud en betere sociale omstandigheden in de gebieden waar regenwoud groeit. Haar toekomstbeeld is een wereld waar mens en planeet in evenwicht zijn. Toetreding en lidmaatschap vereist dan ook dat sinds 2005 er geen hoogwaardige ecosystemen zijn vernietigd voor de teelt, en dat natuurgebieden, fauna en flora worden beschermd. Alleen individuele boerderijen en (kleine) boeren vertegenwoordigt door een groepsbeheerder kunnen toetreden. Dit zijn onze Rainforest Alliance koffies.

4. Fairtrade koffie

Wist je dat Fairtrade is ontstaan in Nederland? Wie kent de naam Max Havelaar niet? Max Havelaar bestaat al sinds 1988! Best iets om trots op te zijn. In de jaren ’90 namen steeds meer landen het Max Havelaar initiatief over en in 1997 ontstond zo het meer internationale keurmerk Fairtrade. De Nederlandse tak heet Fairtrade Max Havelaar.
De Fairtrade missie: “Samen maken we de wereld eerlijk, met gelijke kansen voor iedereen.” Op dit moment zetten 30 landen zich in om het draagvlak voor Fairtrade te vergroten zodat eerlijke handel de norm wordt. Bijna 2 miljoen boeren en arbeiders zijn onderdeel van het Fairtrade systeem en er zijn wereldwijd zo’n 35000 Fairtrade producten te koop. Ook bij ons.

5. Biologische koffie

Biologische koffie, je hoort het steeds vaker, maar wat is het nu precies? Bij de teelt van biologische koffiebonen wordt geen gebruik gemaakt van kunstmatige, chemische meststoffen of bestrijdingsmiddelen. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het milieu. Vaak wordt er organische compost gebruikt. Dit spaart de bodem en maakt de landbouwgrond extra vruchtbaar. 

Heb je interesse in een gesprek over onze producten met keurmerk? En zou je wellicht over willen stappen, maar weet je niet wat dit kost? Neem gerust contact op met ons, of met jullie eigen verkoopadviseur.