Cappuccino maar dan anders; Alternatieven voor koemelk

Cappuccino is nog altijd één van de meest gedronken ‘melk-koffies’. Maar er is iets aan het verschuiven in de melk-koffie consumptie. De alternatieve cappuccino maakt zijn opmars.

Want, melk betekent allang niet meer enkel koemelk. In de hippe koffietent kun je kiezen uit meerdere alternatieven. En ook voor thuis kun je in de supermarkt alles vinden.

De opmars van deze alternatieven heeft alles te maken met het feit dat we bewuster zijn gaan kiezen voor plantaardige vervangers voor vlees, vis en zuivel. We weten inmiddels allemaal wat vegetarisch en vegan betekent en dus zie je dat ook terug in onze eet- en drinkgewoonten.

Maar welke alternatieven voor je dagelijkse cappuccino zijn er eigenlijk? En hoe kies je?

3 tips voor het kiezen van een alternatief voor koemelk

In de hippe horecatent kun je voor je cappuccino kiezen uit havermelk, sojamelk, amandelmelk en kokosmelk als alternatief voor onze vertrouwde koemelk. Deze alternatieven worden steeds populairder. En waar sojamelk een aantal jaar geleden nog aan kop stond, heeft havermelk nu de koppositie in handen. Havermelk heeft namelijk ook een volle romige smaak, zoals koemelk dat heeft. Maar, wat past bij jou? Er zijn 3 dingen waar je op kan letten als je een alternatief wilt kiezen.

1.  Smaak

Havermelk, sojamelk of amandelmelk geven allemaal een andere smaak aan je cappuccino. En smaak is persoonlijk. De een vind amandelmelk in de cappuccino een feestje, de ander zweert bij havermelk.
De tip hier is dus: ga proeven. De enige manier om erachter te komen welk alternatief bij jou past. En misschien is er wel voor elk moment een alternatief wat je lekkerder vind. Denk maar eens aan kokosmelk in je ijslatte op een warme zomerdag. En haver- of amandelmelk in je cappuccino tijdens de gure herfst.

2. Je melk opschuimen

Bij het opschuimen van melk zijn vooral vet en eiwit erg belangrijk. Volle koemelk bevat beiden en is dus ideaal voor je cappuccino. Alternatieven voor koemelk schuimen niet altijd lekker op. Als je melkschuim thuis maakt, kies dan voor de barista versie van je melkalternatief. Daar zit wat plantaardig eiwit aan toegevoegd zodat je beter kan opschuimen.

3. Vet- en suikergehalte

Als je melkkoffie drinkt is dat ongezonder dan zwarte koffie. Maar, kies je toch voor melk kijk dan naar het (verzadigd vetgehalte) en naar de hoeveelheid suiker (vaak koolhydraten) die erin zit. Op basis hiervan rangschik ik onze alternatieven van meest naar minder gezond als volgt: 1. Ongezoete amandelmelk, 2. Sojamelk, 3. Havermelk, 4. Kokosmelk.


Wil jij ook een alternatief voor koemelk aan kunnen bieden aan je personeel en/of klanten? Bij ons vind je sojamelk, amandelmelk en havermelk!