Dalgona Coffee; Een luchtige ijskoffie

Hoi. Ik ben Bouwke. Ik ben barista bij van Zelst.

Voor van Zelst geef ik advies over koffies, bonen, blends, afstellingen, smaakvoorkeuren en -beleving. Maar ik kijk ook graag naar wat er in de wereld gebeurt op het gebied van koffie.

Net toen hier corona de overhand nam en we allemaal wel wat luchtigs konden gebruiken, zag ik opnieuw en opnieuw een koffieschuim koffie voorbij komen op social media; de ‘Dalgona Coffee’. Een op TikTok begonnen rage die snel de wereld verovert.

Deze luchtige koffieschuim-en-melk-combinatie is een beetje de wereld op z’n kop, met koffieschuim op melk in plaats van melkschuim op koffie. En, te maken met instant koffie (ook wel vriesdroog koffie genoemd). Maar ach, dat is niet het enige wat nu op z’n kop staat.

En dus ging ik ook, thuis aan de slag.

Zo maak je Dalgona Coffee

Dalgona koffie is een ijskoffie. Je drinkt het koud. Ik maakte drie versies. Een met Nescafé Alegria 100% Arabica. De ander met onze Melange D’or 100% Arabica instant. De derde met Douwe Egberts Classic Fairtrade.

Wat je nodig hebt voor 1 groot glas of 2 kleine glaasjes

  • 2 el heet water
  • 2 el gewone instant koffie (geen fijn espressopoeder)
  • 2 el suiker
  • 200 ml melk
  • Optioneel: 2 el koffiemelk
  1. Mix de koffie, de suiker en het hete water met een mixer in een kom of beker. Met de hand en een garde kan ook, maar kost wat meer geduld (en uithoudingsvermogen).
  2. Blijf mixen tot je een dikke lobbige massa hebt. Net als geklopte slagroom, blijft het schuim in de mixbeker zitten als je deze op z’n kop houdt.
  3. Vul een groot, of twee kleine glaasjes, tot de helft met melk (Is het warm buiten? Doe er wat ijsklontjes bij!)
  4. Schep de lobbige crème op de melk en voilà!
  5. Serveer je ijskoffie zo of decoreer met bijvoorbeeld een koffieboontje of zoals ik heb gedaan met wat kokossnippers.

Hou je van romig? Voeg in het begin dan twee eetlepels koffiemelk bij het mengsel van koffie, suiker en heet water.

Maar, hoe drink je Dalgona Coffee?

Nu heb je een glas vol melk met drijvend koffieschuim. Het ziet er leuk en smaakvol uit, maar, HOE drink je dat!? Dacht ik meteen. Als ik er induik, en dat deed ik, zit het tot in mijn neus. Plus, het schuim zelf, zonder de melk, is best bitter (het is natuurlijk enkel pure en sterke oploskoffie).
Roer je ijskoffie daarom met een lepel voorzichtig door. Echt helemaal mengen doet het niet. Dus neus erin en drinken. Vermaak gegarandeerd.

En wat vond ik ervan? Heel leuk om te maken en erg lekker met goed koude volle melk en ijsklontjes. Een top tip voor Pinksteren! En de zomer, natuurlijk.

Variaties

Wil je wat variaties uitproberen? Voor een lekkere vegan Dalgona Coffee kun je de melk vervangen voor een plantaardige variant zoals havermelk, sojamelk of kokosmelk.
Je kunt zelfs een mocha maken! Vervang dan de melk voor chocolademelk. Wat cacaopoeder er bovenop en genieten maar.

Veel plezier!