De Flat White; Dé melkkoffie voor de échte koffieliefhebber.

Ik heb een hele tijd als barista in een koffietentje in Den Bosch gewerkt. Daar kreeg ik heel vaak de vraag of ik een cappuccino wilde maken, “maar dan wat sterker”.

“Mag ik u dan een flat white aanraden?”, was altijd mijn antwoord.

En die flat white stelde nooit teleur. De koffieliefhebbers kwamen de volgende ochtend terug voor de flat white en liepen fluitend de deur uit (bijwerking van de flat white die in de meeste gevallen voorkomt).

Flat white versus cappuccino

De flat white is eigenlijk het sterkere zusje van de cappuccino en vindt zijn oorsprong in Australië. Ik hou van de flat white omdat de smaken van de sterke koffie en de zachte melk zo goed in balans zijn. 

Een flat white bestaat uit een dubbele ristretto, opgeschuimde melk en een dun laagje melkschuim. Voor de perfecte balans wordt de grote cappuccino kop gebruikt.

Ristretto?
Een ristretto wordt gezet met 15 ml water, tegenover 30 ml water bij een espresso. Maar, je gebruikt wel dezelfde hoeveelheid koffie en dezelfde doorlooptijd. Een ristretto is dus sterker.
Heeft jouw automaat geen ristretto? Een dubbele espresso kan ook. 

De cappuccino, daarentegen, wordt gezet in een normale cappuccino kop en bestaat uit een enkele espresso, opgeschuimde melk en een dikke laag melkschuim. De cappuccino heeft dus een minder sterke koffiesmaak en minder cafeïne. Maar meer luchtig melkschuim. 

Welke koffiebonen gebruik je voor een flat white?

Als je kan kiezen voor een koffieboon dan raad ik een wat pittige smaak boon aan. Het blijft namelijk een melkkoffie. Ben je een echte koffieliefhebber dan wil je de koffie goed proeven en een mooie balans tussen koffie en melk creëren. Probeer bijvoorbeeld eens een van onze single origins, bijvoorbeeld de Tarrazu. De smaken van noten, fruit en citrus combineren heerlijk met de melk.

Dus, ben je een echte koffieliefhebber, en wil je je ochtend in balans opstarten? Ga dan eens voor de flat white. Ik weet zeker dat je fluitend de ochtend door komt.