De leukste koffie feitjes

We drinken elke dag een lekkere kop koffie, maar wat weten we er nu echt van? Wij nemen je mee in de wondere wereld van koffie en hebben de leukste feitjes op een rijtje gezet.

Koffie is ontdekt door een geit

Een oude koffielegende vertelt het verhaal over Kahldi de geitenhoeder, die zijn kudde op de hoogvlakte van Ethiopië hoedde. Op een dag kwam Kahldi erachter dat zijn kudde niet teruggekeerd was na de nacht. Na uren zoeken vond hij zijn geiten onrustig terug op een bepaald gebied. Het viel hem op dat de geiten rode bessen hadden gegeten. Kahldi nam de bessen mee naar een nabijgelegen klooster waar ze er mee gingen experimenten. Ze droogden de bessen en maakte er een drankje van. Zo is het drankje wat wij nu kennen als koffie ontstaan.

Barista word je niet zomaar

Vaak wordt er bij een barista gedacht aan de medewerker bij je favoriete koffietentje, maar het vak barista gaat verder dan alleen koffiezetten en serveren. Om Master Barista te worden is een opleiding vereist. Bij deze opleiding leer je onder andere waar en hoe koffie groeit en welke verschillende zetmethodes er zijn. Het is de taak van de barista om rekening te houden met alle omgevingsfactoren en altijd de optimale smaak uit de koffieboon te halen. Wist je dat Maarten van Zelst, algemeen directeur bij Van Zelst, en Nando, accountmanager, de titel Master Barista mogen dragen? Ze zijn nu zelfs gestart met een expert programma om nog meer te weten te komen over bijvoorbeeld de landen van herkomst, de bewerking van de boon en over sustainability.

 

De smaak van koffiebonen wordt niet alleen bepaald door de branding

De branding van de koffiebonen bepaalt een groot deel van de smaak van de koffie. Zo zit er veel verschil tussen een lichte branding en een donkere branding. De smaak kan echter voor de branding al voor een deel bepaald zijn. De grond, voeding, warmte en andere omgevingsfactoren heeft invloed op de smaak. Ook heeft de bewerking van de boon invloed op de smaakkenmerken. Een goede brander weet precies hoe hij hier mee om moet gaan om de lekkerste koffie te krijgen. Je kan namelijk de smaaktonen en complexiteit door een goede branding optimaliseren.

 

Je kunt meer dan 800 verschillende aroma’s proeven en ruiken in koffie

Het smakenpalet van koffie is groter dan die van wijn. In een goed gezette espresso zitten heel veel aroma’s die je kunt proeven en ruiken. Denk bijvoorbeeld aan chocolade, rabarber en sinaasappel. Je moet echter wel een ervaren proever zijn om de exacte aroma’s te kunnen omschrijven.

 

De naam cappuccino komt van een groep monniken

De cappuccino ontleent zijn naam aan de kapucijner monniken uit Italië. De kleur van espresso gemengd met opgeschuimde melk was vergelijkbaar met de kleur van de kapucijner gewaad. De kapucijnen stonden bekend om hun kleding. Ze droegen een eenvoudige bruine mantel met een lange puntige kap. Het Italiaanse woord voor deze kap is cappuccio , dit gaf de aanleiding tot de Italiaanse naam voor de koffie.