De smaak van koffie

Koffie. Het meest gedronken drankje op aarde.
Maar, welke smaak heeft koffie eigenlijk? En, wat beïnvloedt die smaak? Kun jij verschillende smaken koffie onderscheiden? En, maak je wel eens bewust de keuze voor een andere smaak of koffie?

In dit stukje wil ik je laten kennismaken met een wereld aan smaken en aroma’s. Maak je favoriete drankje nog veelzijdiger en misschien nog wel lekkerder door bewust te kiezen voor smaak.

Welke koffiesmaken zijn er?

Koffie proeven is een hele wetenschap. Google maar eens op koffie smaakwiel, en je begrijpt wat ik bedoel. Voor een eerste kennismaking met smaken, hou ik het net wat meer basic.

Bij koffie spreken we over smaak en aroma.
Bij smaak kun je denken aan pittig, zoet, complex, zuur en bitter. Het aroma, of de verschillende aroma’s, zijn de tonen die je bij de smaak proeft. Bijvoorbeeld nootachtig, chocoladeachtig, fruitig (zoet/fris), bloemig, tabakachtig, houtachtig en kruidig.

Maar waar komen de smaken van koffie vandaan? De belangrijkste factoren die van invloed zijn op de smaak zijn de soort koffieboon en het land van herkomst.

Soort koffieboon:  het verschil tussen de Arabica en de Robusta

Smaak begint bij de plant. Er bestaan twee soorten koffieplanten. De Robusta en de Arabica.
De Arabica koffiebonen zijn verreweg de meest gebruikte bonen en behelst 70% van de totale koffiemarkt. De koffie van de Arabica bonen is zacht en aromatisch.
De Robusta koffiebonen zijn veel bitterder doordat deze bonen 50% meer cafeïne bevatten dan de Arabica boon. Robusta bonen worden met name gebruikt in melanges en zul je bijna niet tegenkomen in de 100% Robusta vorm zoals dat wel geldt voor Arabica.
                                                            
Wat de lekkerste koffiebonen zijn, is natuurlijk erg afhankelijk van je eigen smaak. Persoonlijk hou ik op z’n tijd wel van een shot Robusta espresso (koffiebars zijn de ideale plek om dit eens te proberen), maar, let op, dit is niet voor iedereen weggelegd.

                                                         

Land van herkomst

Een andere belangrijke factor, die van invloed is op de smaak van koffie, is het land van herkomst. Dat werkt hetzelfde als bij wijn. Klimaat, grondsoort, en hoogte van de plantage spelen allemaal een rol.

Wanneer je weet uit welk land of welke regio de koffie komt, dan kun je vaak al een goede inschatting maken van de smaak. Hieronder heb ik 8 van de beste koffielanden ter wereld met de smaak die je uit dat land kan verwachten op een rijtje gezet.

Maar, eerst nog iets belangrijks, als je het hebt over smaak en de keuze voor een bepaalde smaak. Namelijk, of je een Melange of Single Origin koffie kiest.

Melange of Single Origin?

Wanneer je het over land van herkomst en de smaak van koffie hebt zijn de termen Melanges en single origin ook van belang. Als er single origin op een pak koffie staat, betekent dit dat de bonen uit één bepaalde regio komen. In een single origin komen de unieke kenmerken van een bepaalde koffiesoort en regio helemaal tot hun recht. Single origins hebben dan ook een echt karakteristieke smaak. Ik gebruik altijd een single origin voor mijn filterkoffie. Bijvoorbeeld de Tarrazu uit Costa Rica.
Melanges (ook wel Blends genoemd) daarentegen bevatten koffie uit verschillende regio’s/landen. De smaak is hierdoor wat complexer. Melanges worden vaak gebruikt voor espresso, omdat de extractietijd bij espresso kort is. Veel korter dan bijvoorbeeld filterkoffie. Smaak is afhankelijk van extractietijd. De koffie heeft bij espresso dus alleen de tijd om de eerste (vaak kenmerkende) smaak af te geven. Met een melange ontstaat dan een meer uitgebalanceerd smakenpalet. Dit is zeker ook het geval bij deze Melange D’Or 100% Arabica uit Zuid en Midden Amerika.

8 koffielanden en hun kenmerkende smaak

Brazilië

In dit land groeit zowel de Arabica als de Robusta koffieboon. De koffie uit Brazilië staat bekend om de lage zuurgraad, romige textuur en chocolade- en karameltonen. De boon is van zichzelf dus al wat zoeter. Wil je een keer een 50% Arabica, 50% Robusta proberen? Ga dan voor de Futuro Verde.

Colombia

De bonen uit Colombia hebben een middelmatige tot lage zuurgraad. Je proeft met name noottonen. De smaak is minder zoet en stevig. Wij hebben een mooie single origin uit Colombia, namelijk de Risaralda.

Costa Rica

De bonen uit Costa Rica hebben juist een hoge zuurgraad. Maar, de bonen hebben ook het aroma van noten en honing, wat zorgt voor een mooie balans. Zoals ik al zei drink ik in de ochtend graag een filterkoffie gemaakt van onze Costa Ricaanse Tarrazu.

Ethiopië

In Ethiopië groeien veel verschillende soorten bonen. Een koffie uit Ethiopië is dus wat moeilijker te herkennen. Over het algemeen heeft de boon een volle smaak met tonen van óf bessen óf jasmijn. Wil je een koffie uit Ethiopië proberen? Onze samenwerking met het Wasven heeft een heerlijke Arabica melange opgeleverd.

Sumatra, Indonesië

De koffie uit Sumatra heeft pittige smaak met rookachtig, aards aroma. De bonen worden lang geroosterd op een hoge temperatuur, hierdoor is de boon ook te herkennen aan de typische, wat verbrande, smaak. Ben je nieuwsgierig naar de smaak van Sumatra? Probeer dan eens onze single origin Mandheling.

Kenia

Als je houdt van zure snoepjes, dan hou je van koffie uit Kenia. De smaak is namelijk zuur en zoet tegelijk door het aroma van zure besjes.

Mexico

De bonen uit Mexico hebben een middelmatige zuurgraad met een aroma van kersen. De koffie is wat scherper van smaak vergeleken met de koffie uit andere Amerikaanse landen.

Honduras

Honduras staat bekend om kleinschalige plantages en het ambachtelijke proces. De velen kleine koffieproducenten creëren allen een unieke eigen smaak. De koffie zelf is dus lastig te herkennen, maar wel altijd speciaal. Daarbij is het vaak een veel duurzamere manier van koffie verbouwen.

 

Hopelijk heb ik je nieuwsgierig gemaakt naar de smaak van koffie. Kijk bijvoorbeeld eens op een pak koffie uit je voorraad. Uit welk land komt de koffie? Welke smaken worden beschreven? Kun je dat proeven? Super leuk toch!

Of kijk eens, met deze nieuwe blik, in ons koffieassortiment. En, neem gerust contact op met ons, als je een keer iets anders wilt proberen!