Geen zuivere koffie

We kennen allemaal wel de uitdrukking “geen zuivere koffie” maar waar komt deze vandaan? In deze blog vertellen we het verhaal achter deze uitdrukking.

Voor de oorsprong van deze uitdrukking gaan we terug naar de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze tijd raakten voorraden van bijvoorbeeld suiker, koffie en thee snel op. Een nieuwe bevoorrading is er bijna niet. Daarom wordt er gebruik gemaakt van voedselbonnen van de overheid. Hierbij is suiker het eerste product wat op de bon gaat en in 1940 volgt koffie.

Vanwege de schaarste wordt er tijdens de Tweede Wereldoorlog een koffiesurrogaat op de markt gebracht. Deze koffie bestaat voor de helft uit gist waaraan een mix van erwten, veldbonen, cichorei, eikels en tulpenbollen is toegevoegd. Er kwam dus geen echte koffie aan te pas. Veel koffiefabrikanten haken hierop in en brengen hun eigen koffiesurrogaat uit. Zo verkoopt Douwe Egberts het surrogaat onder de naam Fama.

Ondanks dat koffiesurrogaat tijdens de Tweede Wereldoorlog opnieuw op de markt kwam, bestond het al sinds de 19e eeuw. Tijdens deze eeuw werd de schaarse echte koffie gemengd met het surrogaat. Hierdoor was de koffie niet zuiver. Hier komt dan ook de uitdrukking “geen zuivere koffie” vandaan.

Bron: Oorlogsbronnen