Herfst is dé tijd voor Chai Tea!

Ga jij voor de Chai Latte of de Dirty Chai?

Herfst. Tijd van mooie kleuren, van verandering, van regen, mist en guurheid. Herfst is een mooi seizoen vind ik. Je verliest de zomer (wat gaat dat snel he), maar je krijgt er toch heel wat voor terug als je goed kijkt. Zeker als je weet hoe je de kou en guurheid om kan zetten in iets hartverwarmends. En dat doe je door je koffie- en theemoment te verrijken met Chai Tea. Of eigenlijk, Chai Tea Latte.

Wat is Chai Latte?

De Chai vliegt over de toonbank in de herfst. En dat vind ik niet gek. De Chai Tea is een heerlijke mix van thee met een keur aan verwarmende kruiden en smaken. Bij Chai Tea hoort warme melk (vandaar de Latte). Het lekkerst is het als je de melk een beetje opschuimt, want door het opschuimen krijg je een wat luchtigere zoetere melk. Optimaal comfort dus wanneer het buiten waait en regent.

Chai komt uit India. De basis is zwarte thee, water én melk dus. Chai thee wordt in India net als de zwarte thee standaard met melk gedronken (voormalige kolonie van Groot Brittannië).
Aan deze basis van thee, water en melk wordt vervolgens een keur aan kruiden toegevoegd zoals kaneel, kardemom, gember, steranijs, zwarte peper, kruidnagel, steranijs, nootmuskaat, saffraan en venkel.

Hoe maak je Chai Latte?

Als je een Chai Latte in de horeca bestelt dan krijg je vaak een Chai Latte die aangemaakt is met een Chai latte poeder. Die zijn zoeter dan de originele Chai Thee. En dus, voor velen, nog lekkerder.

Een Chai Latte maken met een Chai poeder

1 maatschepje (zit vaak in de verpakking) Chai poeder
Voeg een bodempje kokend water toe
Goed mengen / roeren zodat er een glad ‘papje’ ontstaat
Verwarm melk of havermelk. Liefst met een opschuimer, daar wordt de melk wat luchtiger en wat zoeter van.
Voeg als laatste de melk toe aan je Chai.

Een goede originele Chai Thee met water en warme melk is minder zoet, maar ook erg lekker. Je hebt tegenwoordig Chai Tea in theezakjes of voor een Thee-ei, dat is net wat makkelijker dan helemaal zelf aan de slag met zwarte thee en alle kruiden.

Dat klinkt goed! Maar wat is een Dirty Chai dan?

De Dirty Chai is waarschijnlijk bedacht door mensen die van koffie houden en ook van comfort. Je maakt een Chai Latte namelijk dirty door er een espresso aan toe te voegen. Zo heb je het comfort van de kruidenthee én de kick van de espresso.

Nou vind ik, als koffiedrinker, mijn comfort al snel in een heerlijk warme koffie verkeerd op zondagochtend, maar ik moet zeggen de Chai is wel heel aantrekkelijk in de gure koude seizoenen.