Het verbod op wegwerpplastic

De Europese Unie wil de hoeveelheid Single Use Plastic (SUP), oftewel wegwerpplastic, aanpakken om hiermee de invloed op het milieu te verminderen. Daarom wordt vanaf 3 juli 2021 het verkopen van wegwerpplastic verboden. De wet verbiedt onder andere de verkoop van plastic bestek, borden, rietjes en roerstaafjes. Ook is het niet toegestaan om deze producten in een bioplastic varianten te verkopen. Producten die je na 3 juli 2021 nog op voorraad hebt mogen nog wel gebruikt worden.

Alternatieven voor plastic

Omdat wegwerpplastic verboden wordt zal er overgestapt moeten worden op alternatieven. Voor het gemak zetten deze alternatieven voor je op een rijtje. 

Rietjes & roerstaafjes 
Plastic rietjes en roerstaafjes kunnen vervangen worden door hout en papier. Hierbij is FSC gecertificeerd hout en papier weer een goede optie. FSC is een internationale organisatie die zich inzet voor het behoud en verantwoord bosbeheer. Dit houdt in dat er rekening wordt gehouden met ecologische, sociale en economische aspecten.

Bestek
Een goed alternatief voor plastic wegwerp bestek is houten bestek. Zoals bijvoorbeeld 100% FSC gecertificeerd hout. Het houten bestek benadrukt de natuurlijke oorsprong van verse producten. Ook is het steviger dan plastic bestek. 

Borden
Voor plastic borden is suikerriet een goed alternatief. Borden gemaakt van suikerriet zijn geschikt voor warme en koude gerechten en zijn zelfs geschikt voor vloeistoffen. Ook is karton een goede vervanger van plastic borden. 

Bakjes
Een vervanger van plastic bakjes zijn bakjes gemaakt van suikerriet. Suikerriet maakt de bakjes stevig en hitte-, olie-, vocht- en vriezerbestendig. Ook kunnen de bakjes verhit worden in de oven en magnetron.