Hoe kan ik mijn koffiezetapparaat ontkalken en reinigen?

Ben je verantwoordelijk voor de koffiemachines op je werk, of enkel verantwoordelijk voor je koffiemachine thuis? Hoeveel machines je ook hebt te onderhouden, aan ontkalken ontkom je niet.

Want, wanneer je je koffiezetapparaat niet ontkalkt loop je het risico vroegtijdig tegen een ochtend zonder koffie aan te lopen.

Schrikbeeld? Dat dachten wij! Dus wij snelden naar onze monteurs en vroegen hen alles over het ontkalken en reinigen van koffiemachines. Van je koffiezetapparaat thuis tot een espresso automaat op het werk, en alles daar tussenin. 

Wat gebeurt er met mijn koffiezetapparaat of espressomachine als ik niet ontkalk?

Ontkalken is belangrijk voor het onderhoud en daarmee de levensduur van je apparaat. Kalk is een sluipmoordenaar voor al onze apparaten die water gebruiken. Kalk zet zich af in het binnenwerk en op het verwarmingselement van de machine en kan daarmee een storing veroorzaken. In het ergste geval is je apparaat niet meer te redden.
Ontkalken is dus van belang voor de levensduur van je apparaat. Het apparaat (van binnen!) reinigen is daarnaast erg belangrijk voor de hygiëne. Zorg dat je na ontkalken dan ook een goed reinigingsmiddel gebruikt voor je koffiemachine. Een professioneel reinigingsmiddel zorgt voor een bacterievrije binnenkant van je apparaat. Last but not least komen het ontkalken en reinigen van je koffiemachine de smaak en temperatuur van je koffie zeer ten goede! En daarvoor heb je zo’n apparaat toch? Goede koffie.

Hoe vaak moet ik mijn koffieautomaat ontkalken en reinigen?

Reinigen doe je vaker dan ontkalken. De afzetting en ophoping van kalk duurt immers langer dan de ophoping van bacteriën en schimmels. Hoe vaak je reinigt en ontkalkt hangt ten eerste af van het gebruik. Zet je veel kopjes koffie op een dag dan moet je vaker reinigen en ontkalken dan wanneer je je apparaat weinig gebruikt. Logisch. Maar wat moeten we nou ongeveer aanhouden?
Wanneer we het aan Mickel vragen (een van onze monteurs), geeft hij aan dat het per machine kan verschillen. Wij maken onderscheid tussen de zakelijke koffieautomaten en de koffiezetapparaten voor thuis of op een kleiner kantoor. Hieronder legt hij voor deze twee categorieën uit hoe vaak en hoe je dient te ontkalken en reinigen.

Hoe moet ik mijn koffieautomaat ontkalken en reinigen?

Ontkalken

De kleinere apparaten voor thuis of op een klein(er) kantoor geven zelf aan wanneer ze ontkalkt moeten worden. Soms geeft de machine zelf de te volgens stappen aan, zo niet dan staan de te volgen stappen in de gebruiksaanwijzing van je koffiezetapparaat. Volg het ontkalkingsprogramma en gebruik een vloeibaar ontkalkingsmiddel.
Onze zakelijke koffieautomaten hebben vaak een servicecontract omdat een specialist deze machines dient te ontkalken. Dat gebeurt 1 keer per jaar. Zonder servicecontract komt onze specialist natuurlijk ook ontkalken, alleen tegen andere voorwaarden. Wanneer we langskomen plaatsen we ook een nieuwe Brita-waterfilter. Dit filter gaat kalk tegen en vermindert storingen met 30%.

                                              

Reinigen

Voor al onze automaten geven wij het advies om dagelijks te spoelen en de lekbak met het juiste schoonmaakmiddel te reinigen. De buitenkant, lekbak en afvalbak zijn heel goed te reinigen met de producten van Schone Zaak zoals allesreiniger, desinfect en ontkalkings spray. Heb je een zakelijke koffieautomaat dan heeft Mickel nog een extra advies. Namelijk om 1 keer per week de gebruiksonderdelen te demonteren en te reinigen. Dit zijn onderdelen zoals de brewer, mixerkommen en uitgifte slangen. Onze monteur heeft uitgelegd hoe je dit kan doen (hulp nodig? neem gerust met contact met ons op). Gebruik bij het reinigen enkel warm water of de reinigingstabletten die bij de machine horen, anders gaat de koffie smaken naar het schoonmaakmiddel wat je gebruikt hebt!

Espresso-automaten

Voor de espressomachines (met reinigings menu) is er bovenop voorgaand advies, een extra stap nodig. Namelijk het gebruik van een reinigingstablet voor de zeefjes. Het vet van de koffie zet zich namelijk af op deze zeefjes tijdens het zetproces. De tabletten zorgen ervoor dat de zeefjes niet dichtslibben.

Zo! Alles schoon en fris. Geniet van je koffie!