Jouw bestelling in een duurzame verpakking

Hergebruik in bedrijf

26 miljoen verpakkingen gooien wij per jaar in Nederland weg. En als het zo doorgaat wordt dat bijna 27 miljoen in 2023. Deze berg afval heeft enorme impact op ons milieu. Hoe kunnen we hier iets aan doen zonder overweldigd te raken door de grootte van het probleem?

Klein beginnen

Als we iets geleerd hebben van al die jaren van Zelst, is het wel dat je met piepklein beginnen, wij zijn begonnen in een huiskamer, even goed groot kan worden. Dus wat kan jij doen vanuit jouw positie? Waar heb je invloed op?

Wij stelden onszelf ook deze vraag. En gingen op zoek. Dit kwamen we tegen;
Per persoon gebruiken we gemiddeld 7 verpakkingen per dag! Dit zijn verpakkingen die we eenmalig gebruiken en dan weggooien. Wij kunnen iets doen aan die 7.

Hoe ga je minder dan 7 verpakkingen per dag gebruiken?

Hergebruik verpakkingen

Minder verpakkingen per dag kun je onder andere bereiken door hergebruik. Je vermindert zo de productie of de recycling (bij dit proces komt ook CO2 vrij) van producten.

Hergebruik is de meest duurzame oplossing. En erg makkelijk toe te passen. Denk aan een eigen boodschappentas in plaats van een plastic tasje, het statiegeld op je glazen bierflesje of herbruikbare kartonnen bekertjes voor onder je koffieautomaat op het werk.

Omdat hergebruik zo duurzaam is, zijn wij het ook gaan toepassen.

En dat doen we niet alleen door het aanbieden van duurzame, herbruikbare producten. We richten ons ook op onze interne processen. Wellicht heb je al een keer iets voorbij zien komen op de doos waar je bestelling in zat.

Verpakking nog goed? We gebruiken deze gewoon nog een keer!

Heb je onze tape al eens gezien om de doos met je bestelling?
Wij gebruiken de tape alleen als jouw kartonnen doos is hergebruikt.

De dozen die we hergebruiken, zijn de dozen waarin wij onze producten voor jullie geleverd krijgen. Van onze leveranciers dus. We zorgen goed voor de dozen bij het uitpakken en bewaren ze.

Wanneer je iets bij ons bestelt, kijken we eerst of we daar een doos die we al hebben voor kunnen gebruiken. Hebben we een passende doos? Dan gaat jouw bestelling erin, de hergebruik tape erom, en naar jullie toe. Hebben we geen passende doos, dan gebruiken we een kartonnen doos van onszelf.

Als we dozen krijgen of hebben die niet meer te gebruiken zijn, dan is er ons eigen karton-etende machine.

De kartonshredder

De kartonshredder levert ons niet enkel een uitlaatklep (we raden iedereen aan af en toe eens wat karton te shredden ;)), het levert ons ook hergebruik op. De kartonstroken die uit de shredder komen dienen als opvulmateriaal. Bijvoorbeeld als je bestelling wat extra bescherming nodig heeft. Het karton biedt ook stabiliteit voor vervoer.

Heb je op het werk ook goede hergebruik ideeën toegepast? Laat het ons weten! Dat vinden we leuk en misschien kunnen wij het ook gaan toepassen.

Alle kleine beetjes helpen!

Wil je meer weten over wat wij aan MVO en duurzaamheid doen bij Van Zelst? Kijk dan eens hier.