Jouw koffie, ons Klimaat

Koffie is genieten. Het geeft ons inspiratie, gezelligheid en energie.
Maar, het kóst ook energie.

Hoe dan?, zul je wellicht denken.
Dat heeft onder andere te maken met de productie, het transport, de opslag, het branden en het zetten van de koffie. Al deze processen kosten energie. En deze energie zorgt voor CO2-uitstoot. Volgens de wetenschappers, één van de belangrijkste factoren van klimaatverandering. En dit raakt ons.

Van Zelst is een familiebedrijf. De toekomst van de volgende generaties houdt ons bezig. Daarom richten we ons, vanaf het begin, óók op de omgeving waar we deel van uitmaken. Klimaatneutraliteit hoort daar wat ons betreft bij. Een kopje koffie wat enkel positief uitvalt. Voor jou, voor ons, én voor ons klimaat.

En dat kan! Want, al* onze Melange d'Or espressobonen zijn klimaatneutraal.

* m.u.v. de Single Origins (werken we aan ;)) 

Bewust genieten noemen we dat. En dat is bij ons nu makkelijker dan ooit. Kom maar door met die positieve energie!

Lees verder om meer te weten te komen over wat klimaatneutraliteit is en hoe wij daaraan werken, én wat je zelf kan doen.
Of, ga meteen naar
ons assortiment espressobonen zodat ook jullie kunnen beginnen met bewust genieten.

CO2-uitstoot

Voordat je kan genieten van dat heerlijke bakje koffie in de ochtend of na het eten, is er al een hele weg afgelegd. Van een koffieplantzaadje naar jouw kopje (ook wel van cradle to gate genoemd). Op deze route wordt er overal energie verbruikt waarbij CO2 vrijkomt. Dit kost allemaal energie.

De energie die het kost is weliswaar andere energie dan de energie die je ervan krijgt; Maar wordt die energie niet nog groter als je weet dat jouw kopje koffie in ieder geval niet negatief uitvalt voor ons klimaat?

Wij voelen dat wel zo, en werken daarom aan klimaatneutraliteit.

Wat is 100% klimaatneutraal?

Klimaatneutraal ondernemen betekent dat we niet langer een negatieve impact maken op het klimaat. Dat doen we door onze eigen CO2-uitstoot te minimaliseren en door klimaatcompensatie. De Climate Neutral Group helpt ons daarbij.

Wij reduceren CO2 door onder andere elektrisch transport, koeling met behulp van zonnepanelen, en het hergebruiken van verpakkingsmateriaal. Het mooie van de samenwerking met CNG is dat we, om hun keurmerk te behouden, ons committeren aan een jaarlijkse mindering van onze CO2-uitstoot. Het blijft dus niet bij eenmalige acties.

Naast deze jaarlijkse CO2 reductie, helpt CNG ons ook met klimaatcompensatie. Compensatie richt zich onder andere op het verminderen van de CO2-uitstoot waar dat nog heel goed kan. Door gebrek aan middelen en techniek, wordt er in sommige landen nog veel meer CO2 uitgestoten dan nodig. Daar kunnen we iets betekenen.

In Oeganda bijvoorbeeld, waar we CO2 reduceren door het plaatsen van Cooking Stoves. Een prachtig project wat zowel families in Oeganda helpt, als ons klimaat.

Wij kozen met ons hart voor het Gold Standard Cooking Stoves project in Oeganda. Wil je meer weten over dit project en over klimaatcompensatie? Lees dan dit artikel over Maarten van Zelst in Oeganda

Wat kan ik doen?

Wil je meer doen dan enkel onze 100% klimaatneutrale espressobonen gebruiken? Dat kan!

Iets waar je wellicht niet meteen aan denkt, maar wat zeker effectief is, is het scheiden van koffieafval. Het afval van bonen, ook wel koffiedrab genoemd, is organisch materiaal. Je kunt het dus bij het GFT weggooien.

Plastic vervangen voor betere alternatieven is een andere, makkelijk te realiseren, actie. Gebruik bijvoorbeeld kartonnen FSC-merk bekertjes.

En, mocht je een nieuw apparaat willen aanschaffen, dan kun je kiezen voor een energiezuinig koffieapparaat. De keuze voor energiezuinige apparaten is tegenwoordig groot. Dus, geheid dat je kan slagen, zonder te hoeven overstappen op een andere zetmethode.

Van Zelst

Van Zelst, als bedrijf, is al een hele tijd 100% klimaatneutraal. Meer weten? Kijk dan eens op onze site.