Maarten in Oeganda dag 1 - Bio Gas

Afgelopen maandag vertrok Maarten van Zelst naar Oeganda om daar de impact van onze samenwerking met de Climate Neutral Group met eigen ogen te bekijken. Samen met een breed gezelschap van o.a. DJ Sam Feldt, klimaatjournaliste en filmmaakster Bernice Notenboom, het Rode Kruis, de Rijksoverheid en Cell Signaling Technology bezoekt hij verschillende projecten die bijdragen aan een beter milieu én leefomgeving. Maarten vertelt jullie graag meer over zijn 1e dag: 

Start op Schiphol

We starten onze reis maandagochtend op Schiphol. Een van de filmcrews kwam in Oeganda niet door de douane, pas na een discussie van 3 uur met een ambassadeur konden we door. Een kort nachtje dus.

Nederlandse Ambassade 

Dinsdagochtend werden we ontvangen op de Nederlandse Ambassade en hebben we een interessante uitleg gehad van een Klimaat Expert over de noodzaak van support aan Oeganda. Vervolgens reisden we via  hoofdstad Kampala naar het 1e project: Bio Gas. 

Bio Gas Project

Onze gids Miquel vertelde onderweg meer over het project. Simpel uitgelegd: koeienmest wordt aangevuld met andere afvalstoffen van planten, mensen en dieren. Dit wordt vervolgens gecomposteerd in een ondergrondse "tank" waardoor biogas ontstaat. Hiermee kan een familie met twee koeien dagelijks 4 uur koken op gas en twee lampen laten branden.

 

Bio Flurry 

Als reststof blijft Bio Flurry over wat een super mest is voor gewassen. Op de boerderij van Mammy die wij bezocht hebben, werden koffiestruiken en bananenbomen verbouwd. Door gebruik van de Bio Flurry heeft deze alleenstaande moeder met 5 kinderen, 40% meer opbrengst van haar oogst. 

De Bio Gas installatie kost 1.5 miljoen Oegandese Schilling (circa 400 – 500 euro), wat voor Oegandezen een heel jaarinkomen is. Toch verdiend deze installatie zich al binnen één jaar terug.

Het was zeer indrukwekkend om bij dit gezin op bezoek te gaan. Het gezin is arm maar de leefomstandigheden verbeteren enorm door de Bio Gas installatie. Mammy en haar gezin zijn dankbaar en ze maken samen ook veel plezier.

 

 Lees ook Maarten in Oeganda deel 2