Afgelopen maandag vertrok Maarten van Zelst naar Oeganda om daar de impact van onze samenwerking met de Climate Neutral Group met eigen ogen te bekijken. Samen met een breed gezelschap van o.a. DJ Sam Feldt, klimaatjournaliste en filmmaakster Bernice Notenboom, het Rode Kruis, de Rijksoverheid en Cell Signaling Technology bezoekt hij verschillende projecten die bijdragen aan een beter milieu én leefomgeving. Vandaag Maarten zijn verslag van dag 2.
Waterput projecten
Vandaag stond in het teken van water. We bezochten in de regio Kaliro, diep in het binnenland twee waterputprojecten. Onze 1e stop was een community met een school waar ze naast een waterput ook sanitaire voorzieningen hebben gecreëerd. We werden opgewacht met zang en dans en hebben aan het schoolhoofd onze schriften, pennen en potloden aangeboden.
Verder het binnenland in
Toen was het tijd om naar ons volgende project te gaan, een uur rijden verderop. Het ontvangst was heel indrukwekkend, met gillende en zingende kids die ons heel enthousiast bedankte. Er werd gedanst en gezongen. Een man klampte me aan en vertelde dat hij meerdere kinderen was verloren door ziektes veroorzaakt door slecht drinkwater. De afgelopen jaren ziet hij mensen wél gezonder én ouder worden door schoon water.
Onthaal door bewoners dorp
Welkom dans
Bij dit 2e project hebben we ook circa 2 km gelopen naar oude waterput (swamp). Dit was meer een poel waar ook wilde dieren uit dronken
Bij dit project hebben we ook wat cadeautjes achtergelaten, de voetbal was erg gewild. Samen met de kids gevoetbald en zelfs voetballes gegeven. Ook nog even rondgefietst op een lokaal gemaakte fiets, dit bleek heel moeilijk.
De mensen zijn zo dankbaar, maar ondanks de mooie initiatieven is er nog zoveel ellende en armoede. Projecten zoals deze zijn dan ook hard nodig.
De Borehole project
Dit klimaatproject zorgt voor de plaatsing, renovatie en onderhoud van waterputten in o.a. Oeganda. Het doel is water breed toegankelijk maken in want schoon drinkwater is van levensbelang. In veel landen in Afrika heeft meer dan de helft van de bevolking op het platteland geen toegang tot schoon drinkwater. Met de toegang tot schoon water wordt CO2 bespaard, omdat men het water voor gebruik niet meer hoeft te koken om bacteriën te doden. n de loop van de jaren zijn er veel waterputten geslagen om lokale gemeenschappen te voorzien van schoon water. De kwaliteit van de waterputten liet te wensen over en aan het onderhoud is weinig aandacht besteed. Deze putten raakten al snel buiten gebruik. Door carbon financiering kunnen de waterputten gerenoveerd worden door lokale aannemers. Dorpsbewoners worden opgeleid om het onderhoud zelf te kunnen plegen, want de waterput wordt eigendom van de lokale gemeenschap en is voor alle dorpelingen toegankelijk. Wanneer nodig kan de waterput nu worden gerepareerd door lokaal opgeleide loodgieters.