Maarten in Oeganda dag 3 - Cooking Stoves

Afgelopen maandag vertrok Maarten van Zelst naar Oeganda om daar de impact van onze samenwerking met de Climate Neutral Group met eigen ogen te bekijken. Samen met een breed gezelschap van o.a. DJ Sam Feldt, klimaatjournaliste en filmmaakster Bernice Notenboom, het Rode Kruis, de Rijksoverheid en Cell Signaling Technology bezoekt hij verschillende projecten die bijdragen aan een beter milieu én leefomgeving. We zijn aangekomen bij de derde en laatste dag van Maarten zijn reis naar Oeganda. 

Cooking Stove Fabriek

De laatste dag stond volledig in het teken van het Cooking Stoves project. Het project waar wij als van Zelst nauw mee verbonden zijn.

We bezochten in hoofdstad Kampala eerst de Cooking Stove fabriek. Hier worden door 15 vaklieden iedere dag 300 stoves gemaakt. Het gaat er niet altijd even efficiënt aan toe maar ze werken super hard. Deze fabriek wordt ondersteund door de Climate Neutral Group. Zij zorgen voor goede arbeidsomstandigheden, salaris en opleiding. Er worden radiospotjes gemaakt voor bekendheid en krediet verstrekt om met de cooking stoves het land in te trekken. Door alle support kunnen de cooking stoves voor de helft van de prijs worden aangeboden zodat ze veel toegankelijker zijn voor de arme bevolking. 

 

 

Pakje sigaretten

En dat ze de cooking stoves aanbieden aan de bevolking is heel belangrijk! Koken op open vuur is zeer slecht voor de gezondheid door alle schadelijke rook die vrijkomt. Vaak staat moeder met kinderen in zeer ongezonde lucht te koken. Ik heb het zelf ervaren want ik had iedere dag het gevoel dat ik een pak sigaretten had gerookt nadat we bij een traditioneel vuur waren geweest. De cooking stove heeft daarentegen een zeer efficiënte verbranding en geen schadelijke rook.

Oude manier van koken 

Cooking stoves verdienen zich daarnaast binnen 2 maanden terug doordat er veel minder houtskool of hout nodig is. In sommige gevallen levert dit zelfs een besparing van 75% op. Want van 4 kilo houtskool kunnen ze het nu redden met 1 kilo houtskool.

Ik ben dan ook heel blij dat er inmiddels al 350.000 cooking stoves weg zijn gezet. Hiervan zijn er 85.000 via de Climate Neutral Group weggezet en 3000 door Van Zelst. Ik ben erg trots want ik zie wat voor impact dit heeft: geen ongezonde lucht die kankerverwekkend is, minder kosten door brandstofbesparing en minder tijd kwijt met het verkrijgen van houtskool of zoeken van hout. 

Met eigen ogen bekijken

Na het bezoek aan de fabriek zijn we doorgereisd om bij drie gezinnen te kijken hoe de cooking stove in de praktijk werkt.  

  

Door naar school

Vervolgens zijn we doorgereisd naar een school zo’n twee uur verderop. We kregen wederom een onvergetelijke ontvangst.

Op deze school zitten 275 kinderen waarvan er ongeveer 70 permanent verblijven. De ouders wonen te ver weg en dragen de zorg over aan school. Eens in de zoveel tijd worden ze herenigd. Op deze school hebben ze een institutionele cooking stove in gebruik waar voor deze kinderen gekookt wordt. Dit scheelt 3 trucks met hout per 4 maanden want ze gaan van 4 naar maar 1 lading. Daarnaast een veel gezondere omgeving voor de keukenbrigade.

 

Selfie festijn

Wat hebben we veel selfies gemaakt met de kinderen. Ze vonden het heel bijzonder om zichzelf op een telefoon terug te zien. Ook de spiegel van onze bus was erg geliefd. We bleven dan ook maar foto’s maken.

 

Afscheid

Na dit wederom bijzondere bezoek kwam er een einde aan deze onvergetelijke reis. Wat een bijzondere ervaring was dit. Vol met herinneringen en opgedane kennis ga ik naar huis, extra gemotiveerd om onze koers op het gebied van klimaat en duurzaamheid door te zetten.