Tijd voor thee

Tijd voor thee!

Thee is trending. Dat merk je bijvoorbeeld aan de opkomst van theebars. Waar de koffiebar in Nederland al helemaal is ingebakerd, is de theebar nog erg nieuw. Het imago van thee is langzaam aan het verschuiven van vrouwendrankje, ‘drink je alleen als je ziek bent’ of oubollig richting gezond en hip. En misschien zelfs wel richting gezellig, want ik zag zelfs al teksten voorbij komen waar theeleuten het nieuwe wijn drinken genoemd werd. Tja, een thee-expert heet wel een theesommelier, dus wie weet. Is het de tijd van thee?

 

Thee versus koffie

Wij mensen houden van tegenstellingen. Je bent een koffiemens of een theemens. Nederland is een koffieland. Waarschijnlijk omdat wij koffie veel eerder ontdekten dan thee en omdat wij een handelsnatie zijn. Wij zijn koffie gaan verbouwen op Java om te kunnen verhandelen. Het zit in onze cultuur. Uit het nationaal koffie en thee onderzoek 2020 (koffiethee.nl) blijkt dat 79% wekelijks koffie drinkt en 73% thee. Het verschil tussen koffie- en thee drinken wordt duidelijker wanneer we naar de dagelijkse consumptie kijken. Want, 66% drinkt dagelijks koffie en maar 44% drinkt dagelijks thee. Daarbij drinken de koffiedrinkers gemiddeld 1 kop meer per dag dan de theedrinkers . Wij zijn dus zeer gehecht aan ons bakkie pleur.

Wanneer je kijkt naar de wereldconsumptie van thee en koffie ligt dit echter anders. Thee is al heel lang het meest gedronken drankje (na water) van de wereld. Koffie staat pas op plek 5. Van de soorten thee die in Nederland gedronken worden is Earl Grey (de klassieke zwarte thee) nog altijd heer en meester. Op de voet gevolgd door groene thee (nationaal koffie en thee onderzoek, koffiethee.nl).

Thee is gezond (-er dan koffie). Of niet?

Dan blijft er ook nog altijd de prangende vraag of thee gezond is, gezonder dan koffie. Dat blijkt tot 5 koppen niet zo te zijn. De cafeïne in koffie draagt, net als de theïne in thee, bij aan onze vochthuishouding en prestaties. Alleen merk je dat bij koffie (cafeïne) sneller. Theïne werkt hetzelfde als cafeïne, alleen langzamer. Het duurt wat langer voordat theïne gaat werken, maar daartegenover staat dat het zorgt voor een wat langere afgifte van de opwekkende stof dan dat cafeïne doet.

Wilt u thee of koffie?

Zou het zo kunnen ontstaan dat thee ons drankje gaat worden? Is het de tijd van thee? Als ik kijk naar de cijfers dan snoept thee tussen 2018 en 2020 toch 4% van de koffiedrinkers af. Ondanks dat, denk ik niet dat thee, in Nederland, groter gaat worden dan koffie. Maar, thee verdient een goed imago en is bezig aan een opmars. Want thee ís lekker en er is zoveel variëteit in smaak. En, niet te vergeten, 73% van de mensen drinkt toch wel graag een bakje thee!

Thee op kantoor 

Dat je je klanten en medewerkers in Nederland koffie kan aanbieden is een must. Ook op kantoor staat koffie nog bovenaan. Maar, als we kijken naar de conclusie van dit artikel, bied je als goede gastheer/vrouw en werkgever je klanten en medewerkers in ieder geval ook goede thee aan. En dat kan nu ook fairtrade en duurzaam met onze prachtige nieuwe lijn biologische thee van Melange D’Or. Met deze thee is het sowieso altijd Tijd voor thee! Proeven? Vraag een proefpakketje aan. 

Jouw gegevens