Van cacaoboon tot chocoladedrank

Wist je dat het verhaal van cacao en chocolade al meer dan 4000 jaar geleden begon? Of dat cacao een belangrijke rol speelde als munteenheid bij de Maya’s en de Azteken? Cacao werd zelfs eerst als drank geconsumeerd, lang voor ‘eetchocolade’ uitgevonden werd.

Het groeiproces van de cacaoboom
De pit uit de vrucht van de cacaoboom wordt de cacaoboon genoemd. Deze wordt gebruikt voor de bereiding van chocolade. Officieel heet de cacaoboon Theobroma cacao. Theobroma betekent: voedsel van de goden. De bomen op de cacaoplantages worden ongeveer vijf tot zes meter hoog en hebben grote langwerpige bladeren. Pas na vier jaar begint de cacaoboom te bloeien. Hij blijft zijn verdere leven continu bloeien, vandaar dat er tegelijkertijd bloesem, onrijpe en rijpe vruchten aan een boom zitten. Per jaar levert de boom ongeveer dertig tot veertig vruchten, iedere vrucht bevat enkele tientallen cacaobonen. Van een boom komt per jaar gemiddeld slechts een à twee kilogram cacao af.

Van cacaovrucht tot cacaomassa
Na de oogst wordt de bast van de cacaovrucht opengehakt waarna men de bonen eruit haalt. De bonen worden met vruchtvlees in de grond of in manden opgeslagen bedekt met bananenbladeren. Dit proces duurt zo'n 5 tot 7 dagen zodat bacteriën en schimmels de bonen kunnen fermenteren. Hierdoor krijgt de boon zijn heerlijke chocoladesmaak. 
De cacaobonen worden vervolgens gereinigd en gedroogd onder gloeiende roosters. Dit vergemakkelijkt het breken van de bonen en het verwijderen van de schaal. Enkel de stukjes van de cacaoboon, ook wel cacaonibs genoemd, blijven over en worden geroosterd. De nibs worden fijner gemalen tot cacaomasa, wat de basis vormt voor de chocolade.

Van cacaomassa tot cacaopoeder
Met behulp van hydraulische persen wordt de cacaomassa door een zeer fijne zeef gedrukt, waarbij de lading gescheiden wordt in cacaoboter en cacaokoek. Dit laatste wordt door mechanische maalmachines verpulverd tot verschillende poeders met een vooraf gedefinieerde fijnheid.

Van cacaopoeder tot chocoladedrank
Het cacaopoeder dat wij gebruiken om heerlijke chocoladedranken te bereiden, bestaat uit een evenwichtige mix van cacao, melk en suiker.