Geschiedenis


Henk van Zelst, Francien van Zelst en Maarten van Zelst.

Geschiedenis Van Zelst Automaten bv 

Van Zelst Automatenservice is op 10 maart 1975 opgericht door de eigenaren en directeuren Henk en Francien van Zelst. Zij hebben daarmee de basis gelegd voor een florerend familiebedrijf dat al jaren een begrip is in Nederland, met name in Noord-Brabant, waar het hoofdkantoor is gevestigd.

Eerste bedrijfspand  

Henk van Zelst is begonnen met de reparatie en verkoop van koffieautomaten, koffie, cacao en bekers. Francien de telefoon en de administratie vanuit het woonhuis aan de Nijverheidslaan 12 in Veldhoven. Met een startkapitaal van fl. 7.440,-, een gereedschapskist, 10 dozen bekers in bestelling en een halve tank benzine ging Henk op pad met het voornemen om eerst iets te verkopen en dan te tanken, zo niet dan maar lopen naar huis. Na enkele jaren van huis uit gewerkt te hebben werd het eerste bedrijfspand betrokken in Eindhoven aan de Hallenweg 1a. Groot 200m2 en werd al snel uitgebreid met het naastgelegen pand en een tiental garageboxen.

Van automatenservice tot horecagroothandel  

Omdat de service hoog in het vaandel staat werd ook de behoefte van klanten aan andere warme en koude dranken voldaan. Het assortiment koffie, koffie-toebehoren, warme en koude dranken groeide gestaag en met de overname van enkele (dranken)groothandels door de jaren heen kwamen hier ook alcoholische dranken, food en non-food bij. De toevoeging "Automatenservice" bij het oorspronkelijke Van Zelst logo dekte niet meer de lading en het logo werd aangepast aan de stijl van de jaren 80.

Groei klanten en personeel   

In de jaren 80 was zowel het klantenbestand en personeelsbestand dusdanig gegroeid dat een volwaardig bedrijfspand werd betrokken. Op het bedrijventerrein De Croy in Eindhoven werd een pand met kantoren, magazijn en een werkplaats betrokken.

Sinds de beginjaren van "Van Zelst" is het bedrijf een gezellige mix van familieleden en vast personeel. De medewerkers op de eerste "Van Zelst" bedrijfsfoto, die onderaan deze pagina te zien is, zijn na meer dan 30 jaar nog steeds in dienst of ze zijn onlangs gepensioneerd. Kinderen van medewerkers zijn vaste vakantiewerkers en een enkeling is in de voetsporen van zijn vader of moeder getreden.

Hoofdkantoor in Eindhoven   

In 1997 is Van Zelst verhuisd naar de huidige locatie op industrieterrein de Hurk in Eindhoven. De gelegenheid om een eigen pand te bouwen dat aan alle wensen en eisen van de organisatie voldoet, werd aangegrepen. Een vrieshuis, koelhuis en een ruim magazijn maken de vestiging Eindhoven tot het centrale distributiecentrum voor de Van Zelst vestigingen. Het 25 jarige bestaan in 2000 werd aangegrepen om een groot feest te geven om alle klanten te bedanken. Op het braakliggende terrein van de buren presenteerde Circus Renz hun show aan alle klanten met ondersteuning in de piste van de familie Van Zelst.

Van horecagroothandel tot totaalleverancier   

Vandaag de dag is de bedrijfsnaam "Van Zelst Automaten" met de toevoeging TOTAALLEVERANCIER VOOR WERK EN HORECA. Er is getwijfeld aan de naam "Horecagroothandel", want Van Zelst is veel meer dan een groothandel voor klanten. De doelstelling van het bedrijf is er op gericht om bedrijven, kantoren, instellingen, verenigingen en overheden te voorzien van alle benodigde facilitaire voorzieningen zoals: automaten, dranken, food, non-food, reinigingsproducten en hygiënische middelen. Bovenal moet het woord SERVICE met hoofdletters geschreven worden. Niet voor niets worden klanten, als de nood aan de man is, 7 dagen per week geholpen door technsiche en logistieke dienst.

Familiebedrijf   

Van Zelst is een echt familiebedrijf waar mensen een gezamenlijk doel en hart voor de zaak hebben. De kernwaarden van de familie onderneming ligt in het daadkrachtig, sociaal en verantwoord ondernemen. Henk en Francien van Zelst zijn in 1975 vanuit het woonhuis aan de Nijverheidslaan nr. 12 te Veldhoven gestart met het bedrijf. Het bedrijf is de loop der jaren gestaag gegroeid mede door inzet van diverse familieleden maar ook door een vaste kern van gemotiveerde collega’s welke gedurende tientallen jaren zich hebben ingezet voor bedrijf en haar klanten. Ook deze betrokken collega’s voelen ondertussen als familie en ook zij dragen de service en klantgerichte werkwijze die Henk en Francien reeds in 1975 voor ogen hadden. 

Henk en Francien van Zelst hebben inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en het spreekwoordelijke stokje overgedragen aan hun zoon Maarten van Zelst. Maarten is in 2001 gestart met zijn eigen bedrijf Van Zelst Holland, een bedrijf met dezelfde kernwaarden, assortiment en doelgroepen als van Zelst Eindhoven, maar met name gericht op koffie en horeca klanten in de randstad. Na enkele succesvolle jaren zijn de bedrijven van vader en zoon in 2005 samengegaan in Van Zelst Automaten B.V., kort daarna is Maarten van Zelst verkoop directeur geworden van Van Zelst Automaten. In 2010 is Maarten van Zelst eindverantwoordelijk geworden voor de gehele organisatie.

Vestigingen

Van Zelst heeft vandaag de dag 5 vestigingen in Nederland en is landelijk leverancier. Incidenteel worden er ook over de grens in België en Duitsland producten en service geleverd.

  • In 1995 is de vestiging Roosendaal geopend.
  • In 2001 is de vestiging Sassenheim geopend.
  • In 2007 is Van Zelst Winschoten van start gegaan na de overname van MIK B.V.
  • In 2008 is Van Zelst Tiel van start gegaan na een overname van de groothandel Orlemans.
  • In 2010 is het nieuwe pand van Van Zelst Roosendaal geopend op de Borchwerf-Noord in Oud Gastel.
  • In 2012 is Van Zelst Winschoten verhuisd naar Assen en heet voortaan Van Zelst Assen.
  • In 2014 is de vestiging Tiel verbouwd. De bestaande bouw is nagenoeg gesloopt en herbouwd met een nieuw kantoor, koel en vriesruimtes en een grote showroom en ontvangstruimte.
  • In 2015 heeft Van Zelst Eindhoven een nieuwe showroom gekregen.
  • In 2016 is er een nieuwe horeca ontvangstruimte gerealiseerd op locatie Eindhoven.Sinds 2012 hebben alle vestigingen een showroom waar klanten en bezoekers kunnen genieten van een perfecte kop koffie.